Navigacija

14I2O05 - Ishrana

Specifikacija predmeta
Naziv Ishrana
Akronim 14I2O05
Akronim Veterinarska medicina
Modul
Tip studija integrisane akademske studije
Nastavnik (predavač)
  1. dr Dragan Šefer
  2. dr Radmila Marković
  3. dr Jelena Nedeljković-Trailović
  4. dr Branko Petrujkić
  5. dr Stamen Radulović
Nastavnik/saradnik (vežbe)
  1. dr Stamen Radulović
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 9.5 Status predmeta obavezan
    Uslov Nema
    Cilj predmeta Sticanje znanja o hranivima i njihovoj klasifikaciji, načinima proizvodnje, prerade i konzervisanja hrane i faktorima koji utiču na kvarenje hrane, o ishrani pojedinih vrsta i kategorija životinja (goveda, ovce, koze, konji, svinje, živina, kunići, psi, mačke i ribe), kao i kliničkoj ishrani - vezi između ishrane i pojedinih oboljenja i načinima prevencije i terapije.
    Ishod Student treba da razume osnove ishrane, raspozna hraniva njihove karakteristike i značaj, prepozna uslove pod kojima može da dođe do kvara hrane za životinje i promene ukoliko je do njih došlo, razume principe ishrane različitih vrsta i kategorija životinja, zna da formira obrok kao i da organizuje proces hranjenja i uoči nepravilnosti i probleme i predloži i sprovede dijetetske mere kada je potrebno.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Hranljive materije. Ocenjivanje hranljive vrednosti hrane. Hrana za životinje, defincija, klasifikacija, faktori kval. Kvarenje i škodljivost hrane za životinje. Potrebe. Ishrana goveda, ovaca i koza, konja, svinja, živine, pasa i mačaka, kunića, krznašica, divljači, laboratorijskih životinja, riba. Klinička ishrana. Oboljenja vezana sa greškama u ishrani. Nutritivna terapija. Specijalna dijetetika.
    Sadržaj praktične nastave Uzorkovanje stočne hrane i Wende postupak. Skrobni ekvivalent. Poznavanje hrane . Higijenska ocena hrane. Sastavljanje obroka. Analiza i korekcija obroka. Računska analiza smeša. Računska analiza i korekcija smeša. Analiza i korekcija obroka koji su izazvali poremećaj. Sastavljanje specifičnih obroka u odnosu na zadravstveno stanje. Sastavljanje obroka u odnosu na specifične potrebe.
    Literatura
    1. Šefer D, Sinovec Z: Opšta ishrana, FVM, Beograd, 2008.
    2. Ševković N, Pribićević S, Rajić I: Ishrana domaćih životinja, Naučna knjiga, Beograd, 1986.
    3. Sinovec Z, Ševković N: Praktikum iz ishrane, FVM, Beograd, 1995.
    4. Marković R, Petrujkić B, Šefer D: Bezbednost hrane za životinje, FVM, Beograd, 2010.
    5. Jovanović R, Dujić D, Glamočić D: Ishrana domaćih životinja, Stilos, Novi Sad, 2000.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    5 5
    Metode izvođenja nastave Teorijska nastava sa interaktivnim učenjem, uz primenu audio-vizuelnih metoda (PowerPoint prezentacije, filmovi), praktične vežbe u laboratoriji i na klinikama Fakulteta.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 19 Pismeni ispit 20
    Praktična nastava 23 Usmeni ispit 32
    Projekti 0
    Kolokvijumi 6
    Seminari 0