Navigacija

14I4O08 - Osnove higijene namirnica animalnog porekla

Specifikacija predmeta
Naziv Osnove higijene namirnica animalnog porekla
Akronim 14I4O08
Akronim Veterinarska medicina
Modul
Tip studija integrisane akademske studije
Nastavnik (predavač)
  1. dr Mirjana Dimitrijević
  2. dr Snežana Bulajić
Nastavnik/saradnik (vežbe)
  1. Nikola Čobanović
  2. Tijana Ledina
  3. dr Nevena Grković
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 3.0 Status predmeta obavezan
    Uslov nema
    Cilj predmeta Upoznavanje sa teorijskim i praktičnim znanjima vezanim za uslove za proizvodnju namirnica, mikrobiologiju namirnica, osnovne principe dobre proizvodne i higijenske prakse, kvalitet i bezbednost hrane.
    Ishod Studenti treba da znaju vrste i značaj namirnica, uslove za proizvodnju namirnica, bezbednost namirnica i mikroorganizme od značaja za namirnice, da razumeju principe dobre proizvodne i higijenske prakse,
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Namirnice animalnog porekla.Uslovi za proizvodnju namirnica. Bezbednost namirica. Izvori kontaminacije namirnica mikroorganizmima. Mikroflora namirnica animalnog porekla: patogene vrste, izazivači kvara, korisne vrste. Ekologija mikroorganizama. Hrana kao sredina za razmnožavanje mikroorganizama. Procesni faktori koji utiču na mikroorganizme u hrani.
    Sadržaj praktične nastave Upoznavanje sa uslovima za proizvodnju namirnica u praksi. Principi rada u laboratoriji za mikrobiološko ispitivanje namirnica. Uzorkovanje namirnica za mikrobiološko ispitivanje. Metode mikrobiološkog ispitivanja. Mikrobiološki kriterijumi za hranu.
    Literatura
    1. Modern Food Microbiology, Sixth Edition, James M.Jay. An Aspen Publication. Aspen Publishers, Inc. Gaithersburg, Maryland 2000.
    2. Varnam AH: Foodborne Pathogen, Manson Publishing, London, 1996
    3. Luning PA, Marcelis WJ, Jongen WMF: Food Quality Management a Techno-managerial Approach.Wageningen Pres, Wageningen, 2002
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    2 1
    Metode izvođenja nastave Teorijska nastava sa interaktivnim učenjem, uz primenu audio - vizuelnih metoda (PowerPoint prezentacije, filmovi), laboratorijske vežbe, demonstracije i praktične vežbe u klanicama i drugim objektima za proizvodnju namirnica animalnog porekla
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 10 Pismeni ispit 30
    Praktična nastava 10 Usmeni ispit 20
    Projekti
    Kolokvijumi 30
    Seminari