Navigacija

14I6O05 - Kontrola namirnica animalnog porekla

Specifikacija predmeta
Naziv Kontrola namirnica animalnog porekla
Akronim 14I6O05
Studijski program Veterinarska medicina
Modul
Tip studija integrisane akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 3.0 Status predmeta obavezan
    Uslovljnost drugim predmetima nema Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Upoznavanje sa teorijskim i praktičnim aspektima kvaliteteta i kontrole hrane animalnog porekla, standardima i propisima i kontroli proizvodnje i prometa hrane; primena senzorne analize u kontroli kvaliteta i savladavanje neophodnih veština za samostalnu ocenu kvaliteta hrane.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Student treba da zna koji su to osnovni činioci koji utiču na kvalitet hrane, razume njihovu međusobnu zavisnost; poznaje standarde i propise iz oblasti bezbednosti i kvaliteta hrane i postupke kontrole i prometa hrane animalnog porekla; i zna da koristi metode senzorne ocene hrane.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Osnovne grupe kvaliteta, odgovornost i upravljanje; Standardi i propisi o hrani; Kontrola proizvodnje i prometa hrane; Senzorna analiza hrane: ocenjivači, prostorije i priprema uzoraka, metode ispitivanja hrane; Kvalitet proizvoda od mesa i mleka; Označavanje hrane, oznaka kvaliteta i dodata vrednost proizvodima.
    Sadržaj praktične nastave Testovi za izbor i obuku ocenjivača; Senzorna ocena proizvoda od mesa; Senzorna ocena proizvoda od mleka; Označavanje hrane i kalorijska vrednost hrane; kvalitet hrane – odabrana poglavlja iz oblasti kvaliteta proizvoda animalnog porekla.
    Literatura
    1. Baltić Ž.M, Karabasil N. Kontrola namirnica animalnog porekla, Fakultet veterinarske medicine, 2011.
    2. Radovanović R, Popov-Raljić Jovanka: Senzorna analiza prehrambenih proizvoda,
    3. Anon: Ora Laboratory Manual, Sensory Analiysis, FDA Office Regulatory Affairs, SAD, 2004
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    1 2
    Metode izvođenja nastave Teorijska nastava sa interaktivnim učenjem uz primenu audio- vizuelnih metoda, praktične vežbe u laboratoriji za senzornu analizu hrane.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 15 Pismeni ispit 40
    Praktična nastava 20 Usmeni ispit
    Projekti
    Kolokvijumi 25
    Seminari