Навигација

14Д2И10 - Експерименталне методе у фармакологији и токсикологији

Спецификација предмета
НазивЕксперименталне методе у фармакологији и токсикологији
Акроним14Д2И10
АкронимВетеринарска медицина
Модул
Тип студијадокторске академске студије
Наставник (предавач)
 1. проф. др Саша Траиловић
 2. проф. др Мирјана Миловановић
Наставник/сарадник (вежбе)
  Наставник/сарадник (ДОН)
   Број ЕСПБ10.0Статус предметаизборни
   УсловУписан четврти семестар
   Циљ предметаДа се савладају основне методе и технике у експерименталној фармакологији и токсикологији. Да се познаје начин избора адекватне методе истраживања и њенa правилнa применa. Да се савладају специфичне статистичке методе обраде резултата фармаколошких и токсиколошких истраживања и да се ти резултати правилно презентирају.
   ИсходКао исход предмета студент мора да познаје све најзначајније методе експерименталнихфармаколошких и токсиколошких испитивања и да резултате добијене у испитивању обради адекватним статистичким методама.
   Садржај предмета
   Садржај теоријске наставеОпшти део: Прерачунавања у фармакологи о токсикологији; Раствори: моларна концентрација, процентна концентрација, Одређивања доза и прерачунавања доза; Методе испитивањa односа дозе (концентрације) и ефекта лека (отрова). Методе фармаколошких испитивања на анестезираним и неанестезираним животињама; Методе испитивања на изолованим органима. Caenorhabditis elegans као експериментални модел. Опрема за испитивања на изолованим органима, мерења изометријских и изотоничних контракција. Специјални део Експериментална фармакологија: Испитивања лекова који делују на ЦНС. Испитивања лекова који делују на периферни нервни систем. Методе испитивања аналгетика. Методе испитивања лекова на кардиоваскуларном систему. Методе испитивања лекова који делују на респираторни систем. Испитивања ефеката лекова који делују на гастроинтестинални тракт. Испитивања лекова који делују на утерус. Испитивање лекова која делују на уринарни систем. Испитивања лекова који делују на паразите. Фармакокинетички експериментални модели. Специјални део Експериментална токсикологија: Методе испитивања акутне токсичности, субакутне токсичност, хроничне токсичности; Методе испитивања инхалационе токсичности; Методе испитивања дермалне токсичности; Методе исптивања окуларне токсичности; Методе испитивања дермалне иритације; Методе испитивања токсичности на репродукцију; Методе испитивања тератогености и генотоксичности; Методе испитивања канцерогености.
   Садржај практичне наставеРад у фармакодинамској лабораторији Kатедре за фармакологију и токсикологију
   Литература
   1. Varagić M.V., Milošević P.M. (2010) Farmakologija, Elit Medica, Beograd.
   2. PHARMACOLOGICAL EXPERIMENTS ON ISOLATED PREPARATIONS. By the Staff of the Department of Pharmacology, University of Edinburgh. Edinburgh and London: E. & S. Livingstone. 1968.
   Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
   ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
   4
   Методе извођења наставеПредавања, семинарски радови, консултације.
   Оцена знања (максимални број поена 100)
   Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
   Активности у току предавања10Писмени испит
   Практична наставаУсмени испит70
   Пројекти
   Колоквијуми
   Семинари20