Навигација

14Д2И19 - Контрола репродукције фармских животиња

Спецификација предмета
НазивКонтрола репродукције фармских животиња
Акроним14Д2И19
АкронимВетеринарска медицина
Модул
Тип студијадокторске академске студије
Наставник (предавач)
 1. проф. др Милош Павловић
 2. проф. др Слободанка Вакањац
 3. проф. др Владимир Магаш
 4. доц. др Милоје Ђурић
 5. доц. др Милан Малетић
Наставник/сарадник (вежбе)
  Наставник/сарадник (ДОН)
   Број ЕСПБ10.0Статус предметаизборни
   Условуписан 4. семестар
   Циљ предметаДа студенти науче како се оцењује, прати и планира репродукција животиња на фарми; да оспособи студента за комплетну контролу репродукције (менаџмент репродукције) домаћих сисара као и за планирање репродукције фармских животиња, њену контролу и усмеравање код: говеда, свиња, оваца и коза, копитара, месоједа. Студенти ће бити оспособљени да ефикасније користе раније стечена знања на студијама у практичном раду.
   ИсходПо успешно завршеном курсу, студенти ће усвојити следећа знања: детаљно познавање репродукције фармских животиња (домаћих сисара), познавање менаџмента исхране, здравља и репродукције; познавање сервис периода, индекса осемењавања, индукције еструса и порођаја, а посебно руковођење репродукцијом код говеда и праћење репродукционих параметара и подмлатка на фарми.
   Садржај предмета
   Садржај теоријске наставеРепродукциони параметри говеда, оваца и коза, коња, свиња, птица и кућних љубимаца. Контрола гравидитета крава, оваца и коза, свиња, кобила, лабораторијских, дивљих и кућних љубимаца.. Дијагноза гравидитета код домаћих сисара, контола порођаја, индукција порођаја, нормални и патолошки пуерперијум, јајнички цикус, фоликулогенеза, сервис период, оптимално време осемењавања, индекс осемењавања, међутелидбено време, број живорођене младунчади, стандарди у репродукцији домаћих сисара, менаџмент репродукције (вођење репродуктивних листа), перинатални и постнатални морталитет, повезаност менаџмента исхране и репродукције у говедарској и свињарској производњи, анализа биохемијских налаза и резултата метаболичког профила, фазна исхрана грла на фармама
   Садржај практичне наставеКлиничка, лабораторијска и ултразвучна дијагностика гравидитета код домаћих сисара. Контрола плодности стада и анализа узрока субфертилности и стерилитета у стаду и на фарми. Вођење листа са репродукционим параметрима. Индукција еструса и порођаја код сисара. Контрола крава у прородилишту и авансу. Клинички преглед гениталног апарата женки и мужјака сисара. Клинички и лабораторијски начини утврђивања гравидитета, ултразвучна дијагностика гравидитета сисара.
   Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
   ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
   4
   Методе извођења наставеМетоде извођења наставе: Теоријска настава са интерактивним учењем, уз примену аудио-визуелних метода (PowerPoint презентације, филмови), практичне вежбе на здравим и болесним животињама и практичан рад на Клиници за пододиљство, стерилитет и в.о., као и на фармама крава, оваца и свиња.
   Оцена знања (максимални број поена 100)
   Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
   Активности у току предавања10Писмени испит10
   Практична настава10Усмени испит40
   Пројекти
   Колоквијуми20
   Семинари10