Навигација

14И3О08 - Општа клиничка дијагностика

Спецификација предмета
НазивОпшта клиничка дијагностика
Акроним14И3О08
АкронимВетеринарска медицина
Модул
Тип студијаинтегрисане академске студије
Наставник (предавач)
 1. проф. др Јован Бојковски
 2. проф. др Предраг Степановић
 3. проф. др Ненад Андрић
 4. проф. др Иван Вујанац
 5. доц. др Радиша Продановић
Наставник/сарадник (вежбе)
 1. доц. др Стефан Ђоковић
 2. доц. др Милош Вучићевић
 3. доц. др Радиша Продановић
 4. ас. др Дарко Давитков
 5. ас. Ања Илић Божовић
Наставник/сарадник (ДОН)
  Број ЕСПБ6.0Статус предметаобавезан
  УсловНема услова.
  Циљ предметаСтуденти треба да науче како да се понашају са животињама у односу на разлике и специфичности врста и раса, како и шта да посматрају у односу на здраве јединке и како да издиференцирају одступања у односу на друга болесна стања. Студенти се обучавају у примени савремених дијагностичких метода, како би могли да у што краћем времену уоче постојање патолошког стања, те поставе праву дијагнозу.
  ИсходСтуденти треба да науче да прикупљају све податке о посматраној животињи, да прилазе различитим врстама животиња и да их фиксирају како би безбедно извршили клинички преглед, Да умеју да примене методе клиничког прегледa. Да мисле на медицински начин и тако стекну услове да применом осталих стечених знања у крајњем исходу постану ветеринари – клиничари.
  Садржај предмета
  Садржај теоријске наставеУводно предавање; Анамнеза, национал, хабитус и тријас; Преглед коже, слузнице и лимфни чворови; Преглед респираторног тракта, Преглед кардиоваскуларног система; Преглед дигестивног тракта; Преглед уринарног тракта; Преглед нервног система; Лабораторијска дијагностика.
  Садржај практичне наставеУводно предавање; Анамнеза, национал, хабитус и тријас; Преглед коже, слузнице и лимфни чворови; Преглед респираторног тракта, Преглед кардиоваскуларног система; Преглед дигестивног тракта; Преглед уринарног тракта; Преглед нервног система; Лабораторијска дијагностика.
  Литература
  1. Општа клиничка дијагностика унутрашњих болести домаћих животиња: А. Цветковић, В. Ћирић, М. Јовановић, В. Литричин, Ж. Љешевић, Десанка Марјановић, С. Пауновић, М. Петровић, 1980
  2. Практикум из опште клиничке дијагностике: Зорица Николовски Стефановић, Иван Иванов, Р. Ресановић, 2001
  3. Општа клиничка дијагностика код домаћих папкара; Биљана Радојичић, 2007.
  4. Veterinary clinical EXAMINATION AND DIAGNOSIS: Otto M Radostits, IG Joe Mayhew, Doreen M Houston-WB SAUNDERS, 2000.
  5. Практикум из опште клиничке дијагностике: Предраг Степановић, Иван Вујанац, Ненад Андрић, Милан Јовановић, Благоје Димитријевић, 2013
  Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
  ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
  24
  Методе извођења наставеПредавања се одржавају у сали за предавања Катедра за болести копитара, месоједа, живине и дивљачи и сали Катедре за Паразитологију. Вежбе се одржавају у салама за вежбе: Катедре за болести копитара, месоједа, живине и дивљачи и Катедра за болести папкара као и сали за вежбе Катедре за Паразитологију.
  Оцена знања (максимални број поена 100)
  Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
  Активности у току предавања12Писмени испит35
  Практична настава30Усмени испит20
  Пројекти
  Колоквијуми3
  Семинари