Навигација

14И4О04 - Болести копитара

Спецификација предмета
НазивБолести копитара
Акроним14И4О04
АкронимВетеринарска медицина
Модул
Тип студијаинтегрисане академске студије
Наставник (предавач)
 1. проф. др Вања Крстић
 2. проф. др Ненад Андрић
 3. доц. др Стефан Ђоковић
Наставник/сарадник (вежбе)
 1. доц. др Стефан Ђоковић
 2. доц. др Милош Вучићевић
Наставник/сарадник (ДОН)
  Број ЕСПБ7.5Статус предметаобавезан
  УсловПатолошка физиологија, Општа патологија, Специјална патологија и Фармакологија и токсикологија
  Циљ предметаУпознавање са теоријским и практичним аспектима патологије и терапије обољења коња и стицање вештина значајних за непосредно укључивање у клиничку праксу и самостално решавање најчешћих проблема у оквиру уобичајене клиничке праксе.
  ИсходСтудент треба да зна етиологију и патогенезу обољења коња, разуме механизме настанка болести, уме да уради клинички преглед и зна како да постави дијагнозу и одреди одговарајућу терапију, уме да приђе и фиксира коња, да апликује лек на одговарајући начин, уради ректални преглед и сондирање желуца, катетеризацију мокраћне бешике и зна како да поступи у случају сумње на појаву заразних обољења.
  Садржај предмета
  Садржај теоријске наставеСистемски поремећаји (2). Болести кардиоваскуларног (4), респираторног (6) и дигестивног система (18). Болести хемолимфатичног (2), мишићноскелетног (4), урогениталног (2), нервног (3) и ендокриног система (1). Болести коже (2). Поремећаји метаболизма (2). Болести новорођенчади (2). Спортске повреде (2). Тровања (2). Актуелне болести коња изазване вирусима, бактеријама, гљивицама и паразитима (8).
  Садржај практичне наставеAпликацијa лекова код коња и увежбавање основних клиничких процедура у оквиру дијагностике и терапије обољења појединих органа и система органа (18), интерактивно учење на примерима различитих обољења (6), вежбе у клиничкој лабораторији (4), затим клиничке вежбе у амбуланти за болести коња (15).
  Литература
  1. Траиловић Д, Болести копитара, Научна КМД, Београд, 2011.
  2. Траиловић Д, Болести копитара – Практикум, Научна КМД, Београд, 2010.
  Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
  ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
  44
  Методе извођења наставеТеоријска настава са интерактивним учењем, уз примену аудио-визуелних метода (PowerPoint презентације, филмови), практичне вежбе на здравим и болесним животињама и практичан рад у амбуланти за болести коња и на Хиподрому.
  Оцена знања (максимални број поена 100)
  Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
  Активности у току предавања15Писмени испит10
  Практична настава15Усмени испит30
  Пројекти
  Колоквијуми20
  Семинари10