Навигација

14И5О06 - Болести дивљих животиња

Спецификација предмета
НазивБолести дивљих животиња
Акроним14И5О06
АкронимВетеринарска медицина
Модул
Тип студијаинтегрисане академске студије
Наставник (предавач)
 1. проф. др Војислав Илић
 2. доц. др Милош Вучићевић
Наставник/сарадник (вежбе)
 1. доц. др Стефан Ђоковић
 2. доц. др Милош Вучићевић
Наставник/сарадник (ДОН)
  Број ЕСПБ2.0Статус предметаобавезан
  УсловНема услова.
  Циљ предметаУпознавање са местом ветеринара у ловној привреди, основним биолошким карактеристикама ловне дивљачи, ловном технологијом и специфичностима у патологији и дијагностичким и терапијским процедурама код појединих врста дивљих животиња.
  ИсходСтудент треба да разуме значај ветеринара у ловној привреди и здравтсвеној заштити дивљачи, зна биолошке карактеристике и специфичности у патологији и терапији појединих врста дивљих животиња, основне мере спречавања и сузбијања болести дивљих животиња и уме да прикупи узорке за лабораторијска испитивања, уради клинички преглед и неопходне клиничке процедуре.
  Садржај предмета
  Садржај теоријске наставеЛов и ловиште, законска регулатива о ловству (2). Основне биолошке карактеристике пернате дивљачи (1). Болести пернате дивљачи (2). Биолошке карактеристике дивљих животиња(1). Болести цервида, бовида, дивље свиње, зеца и дивљих карнивора (4). Специфичности дијагностиковања и лечења обољења животиња (1). Зоонозе (1). Узгој и болести крзнашица и кунића (3).
  Садржај практичне наставеКлиничке вежбе на Клиници за болести копитара, месоједа, живине и дивљачи (9), , теренске вежбе у ловишту (6).
  Литература
  1. Поповић Н, Илић В: Биолошке карактеристике и болести дивљачи, кунића и крзнашица,
  Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
  ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
  11
  Методе извођења наставеТеоријски део наставе биће праћен PowerPoint презентацијама и филмовима из архиве Катедре за болести копитара, месоједа, живине и дивљачи; Практична настава на здравим и болесним животињама, обрада клиничких случајева.
  Оцена знања (максимални број поена 100)
  Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
  Активности у току предавања15Писмени испит
  Практична настава15Усмени испит30
  Пројекти
  Колоквијуми
  Семинари40