Навигација

14С1И15 - Безбедност намирница анималног порекла

Спецификација предмета
НазивБезбедност намирница анималног порекла
Акроним14С1И15
Студијски програмВетеринарска медицина
Модул
Тип студијаспецијалистичке академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ10.0Статус предметаизборни
    Условљност другим предметимаУписан други семестарОблик условљености
    Циљеви изучавања предметаОпшти циљ предмета је да примењујући доктрине ветеринарске медицине студент научи да правилно процењује здравствену исправност намирница анималног порекла и услове за њихову производњу.
    Исходи учења (стечена знања)Студент треба да зна биолошке, хемијске и физичке опасности значајне за безбедност намирница и да уме правилно да анализира и процењује опасности значајне за безбедност намирница у процесу производње.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеХабитати, таксономија и параметри раста микроорганизама. Болести преносиве храном инфекције и интоксикације. Алиментарна обољења изазвана паразитима. Значај микотоксина за безбедност хране. Вирусне болести преносиве храном. Хемијски загађивачи намирница анималног порекла: агрохемикалије, ветеринарски лекови и загађивачи околине. Значај алергена за безбедност хране. Физички хaзарди.
    Садржај практичне наставеУзимање узорака хране за микробиолошко испитивање. Доказивање микроорганизама и њихових токсина у намирницама. Микробиолошко испитивање брисева узетих са површина. Методе за доказивање патогених микроорганизама у намирницама: хемијске, имунолошке, молекуларне и физичке методе. Доказивање резидуа ветеринарских лекова.
    Литература
    1. Jay M. James; Loessner J. Martin, Golden A. David. Modern Food Microbiology, Seventh edition, Springer, 2005.
    2. Теодоровић Владо, Бунчић Оливера, Карабасил Неђељко, Димитријевић Мирјана, Василев Драган, Хигијена и технологија меса, Научна КМД, Београд, 2012
    3. Стојановић Л, Катић Вера. Хигијена млека, Ветеринарска комора Србије, Београд, 2004.
    4. ICMSF. Microorganisms in food 6, Microbial ecology of food commodities. Second edition, Kluwer Academic/Plenum Publishers, 2005.
    5. Катић Вера, Практикум из хигијене млека, Ветеринарска комора Србије, Београд, 2007
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    424
    Методе извођења наставетеоријска настава, припрема семинарског рада, јавно излагање и критична дискусија, практична настава у лабораторији за микробиолошко испитивање хране анималног порекла
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавања10Писмени испит
    Практична настава40Усмени испит50
    Пројекти
    Колоквијуми
    Семинари