Навигација

14И5ИО04 - Хигијена и технологија намирница анималног порекла 1

Спецификација предмета
НазивХигијена и технологија намирница анималног порекла 1
Акроним14И5ИО04
АкронимВетеринарска медицина
Модул
Тип студијаинтегрисане академске студије
Наставник (предавач)
 1. проф. др Снежана Булајић
Наставник/сарадник (вежбе)
 1. доц. др Радослава Савић-Радовановић
 2. доц. др Тијана Ледина
Наставник/сарадник (ДОН)
  Број ЕСПБ4.0Статус предметаизборни
  УсловНема
  Циљ предметаДа продуби знања и вештине студената стечене у обавезном делу студијског програма и усмери их ка кључним и најсавременијим аспектима проблематике: производње и прераде млека, анализе и оцене безбедности и квалитета производа од млека.
  ИсходСтуденти треба да познају: основне принципе производње и прераде млека и захтеве за безбедност и квалитет млека и производа од млека; да разумеју: основе технолошких поступака у преради млека; да умеју да ураде анализе и процене безбедност и квалитет млека и производа
  Садржај предмета
  Садржај теоријске наставеУтицај здравственог стања млечне жлезде и примарне обраде млека на технолошке особине млека; поступци прераде у млекарској индустрији са аспекта конзервисања: термичка обрада, ферментација, дехидратација и концентрација. Микробиолошки критеријуми. Утврђивање рока употребе . Алергени у производима од млека. Декларисање производа од млека.
  Садржај практичне наставеИспитивање утицаја састава млека на технолошке особине млека. Испитивање производа од млека у односу на микробиолошке критеријуме. Детекција и одрeђивање броја Listeria monocytogenes. Детекција Salmonella spp.. Одређивање броја коагулаза позитивних стафилокока у сиру и млеку у праху. Одређивање броја E. coli . Одређивање броја Enterobacteriaceae.
  Литература
  1. Мијачевић Зора Технологија млека-ферментисана млека и сиреви
  2. Стојановића Л, Вере Катић, 2011, Хигијена млека, 3. допуњено издање, ВКС, Београд
  3. Вере Катић, 2007, Практикум из Хигијене млека, ВКС, Београд
  Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
  ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
  22
  Методе извођења наставеНастава ће бити организована у предаваоницама Факултета, кроз низ кохерентних тематских блокова (ТБ) организованих кроз (више) недељно трајање. Теоријска настава се базира на предавањима уз обилно коришћење илустрованог и интерактивног материјала, као и архивиране документације Катедре. Практична настава се одржава у лабораторијама Факултета и у објектима за производњу и прераду млека.
  Оцена знања (максимални број поена 100)
  Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
  Активности у току предавања10Писмени испит
  Практична настава30Усмени испит30
  Пројекти
  Колоквијуми10
  Семинари20