Навигација

14И5ИО08 - Хигијена и технологија намирница анималног порекла 2

Спецификација предмета
НазивХигијена и технологија намирница анималног порекла 2
Акроним14И5ИО08
АкронимВетеринарска медицина
Модул
Тип студијаинтегрисане академске студије
Наставник (предавач)
 1. проф. др Неђељко Карабасил
 2. проф. др Драган Василев
Наставник/сарадник (вежбе)
 1. доц. др Никола Чобановић
 2. доц. др Тијана Ледина
 3. доц. др Невена Грковић
Наставник/сарадник (ДОН)
  Број ЕСПБ10.0Статус предметаизборни
  Условnema
  Циљ предметаИП4 има за циљ да продуби знања и вештине студената стечене у обавезном делу студијског програма и усмери их ка кључним и најсавременијим аспектима: производње и прераде меса као и систему HACCP.
  ИсходСтуденти треба да познају и разумеју: основне принципе производње и прераде меса и принципе управљања безбедношћу хране; да умеју да оцене услове за увођење система HACCP; да умеју да ураде анализу парметара од значаја за оцену квалитета и безбедности меса и производа од меса, као и да контролишу поступке конзервисања меса
  Садржај предмета
  Садржај теоријске наставеПроизводња меса, особине меса као намирнице и сировине за израду производа, поступци конзервисања меса, специфичности израде појединих група производа од меса; квалитет и декларисање производа од меса. Предуслови за примену интегрисаних система безбедности хране (GMP, GHP, SSOP); анализа ризика, ; биолошке, хемијске и физичке опасности; Hazard Analysis and Critical Control Points (HACCP).
  Садржај практичне наставеИиспитивање особина меса, одређивање способности везивања воде меса, примена адитива, испитивање утицаја соли за саламурење на месо пре и у току топлотне обраде, контрола поступака топлотне обраде, одређивање F-вредности , обилазак индустрије меса. Предусловни програми, Увођење система HACCP.
  Литература
  1. Вуковић И.: Основе технологије меса, 2012.
  2. Теодоровић В., Карабасил Н., Димитријевић М., Василев Д.: Хигијена и технологија меса, Факултет ветеринарске медицине Београд. 2015.
  3. Luning PA, Marcelis WJ, Jongen WMF. Food quality management a techno-managerial approach. Wageningen Pers, The Netherlands, 2002
  4. Стојановић Лазар и Вера Катић. Хигијена млека. Ветеринарска комора Србије, 2011
  5. Теодоровић В., Бунчић О., Карабасил Н., Димитријевић М., Василев Д.: Хигијена и технологија меса, Практикум, 2012.
  Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
  ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
  36
  Методе извођења наставеТеоријска настава се базира на предавањима уз обилно коришћење илустрованог и интерактивног материјала, као и архивиране документације Катедре. Практична настава се одржава у лабораторијама Факултета и у објектима за клање животиња и објектима за производњу и прераду меса и млека.
  Оцена знања (максимални број поена 100)
  Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
  Активности у току предавања10Писмени испит30
  Практична настава40Усмени испит
  Пројекти
  Колоквијуми10
  Семинари10