Навигација

др Марија Бошковић Каброл

виши научни сарадник
Катедра за хигијену и технологију намирница анималног порекла

Библиографија

Радови у часописима са SCI листе

Content of Polycyclic Aromatic Hydrocarbons in Smoked Common Carp (Cyprinus Carpio) in Direct Conditions Using Different Filters vs Indirect Conditions

J. Babić, S. Vidaković, М. Бошковић Каброл, M. Glišić, B. Kartalović, S. Škaljac, A. Nikolić, M. Ćirković, V. Teodorović, Content of Polycyclic Aromatic Hydrocarbons in Smoked Common Carp (Cyprinus Carpio) in Direct Conditions Using Different Filters vs Indirect Conditions, POLYCYCLIC AROMATIC COMPOUNDS, Vol. 40, No. 3, pp. 889 - 897, Oct, 2018

АуториЈелена Бабић, Сузана Видаковић, Марија Бошковић Каброл, Милица Глишић, Бранкица Карталовић, Снежана Шкаљац, Александра Николић, Мирослав Ћирковић и Владо Теодоровић
Година2018
DOIhttps://doi.org/10.1080/10406638.2018.1506991
ЧасописPOLYCYCLIC AROMATIC COMPOUNDS
Волумен40
Број3
Страна од889
Страна до897

Радови у часописима ван SCI листе

Effect of Black Pepper (Piper nigrum) and Bay Laurel (Laurus nobilis) Essential Oils on Physicochemical, Microbiological, and Sensory Properties of Reduced-Sodium Restructured Cooked Ham

M. Glišić, М. Старчевић, М. Балтић, A. Raymundo, В. Драшковић, М. Петровић, М. Бошковић Каброл, Effect of Black Pepper (Piper nigrum) and Bay Laurel (Laurus nobilis) Essential Oils on Physicochemical, Microbiological, and Sensory Properties of Reduced-Sodium Restructured Cooked Ham, ACS Food Science and Technology, Vol. 5, No. 11, Dec, 2025

АуториМилица Глишић, Марија Старчевић, Милан Балтић, Anabela Raymundo, Владимир Драшковић, Милош Петровић и Марија Бошковић Каброл
Година2025
DOIhttps://doi.org/10.1021/acsfoodscitech.5c00937
ЧасописACS Food Science and Technology
Волумен5
Број11

Nutritional value of wild-harvested game meat of fallow deer (Dama dama), red deer (Cervus elaphus), and roe deer (Capreolus capreolus)

М. Старчевић, Н. Гламочлија, Б. Балтић, M. Glišić, М. Лаудановић, М. Крстић, М. Бошковић Каброл, Nutritional value of wild-harvested game meat of fallow deer (Dama dama), red deer (Cervus elaphus), and roe deer (Capreolus capreolus), ACTA VETERINARIA-BEOGRAD, Vol. 75, No. 1, pp. 63 - 81, Mar, 2025

АуториМарија Старчевић, Наташа Гламочлија, Бранислав Балтић, Милица Глишић, Милица Лаудановић, Милена Крстић и Марија Бошковић Каброл
Година2025
DOI10.2478/acve-2025-0006
ЧасописACTA VETERINARIA-BEOGRAD
Волумен75
Број1
Страна од63
Страна до81

Partial replacement of pork meat by yellow mealworm (Tenebrio molitor) and house cricket (Acheta domesticus) flour in frankfurters: Nutritional composition, technological traits, shelf life and sensory attributes

В. Жигић, M. Glišić, М. Бошковић Каброл, Н. Гламочлија, В. Томовић, И. Ђекић, М. Димитријевић, Partial replacement of pork meat by yellow mealworm (Tenebrio molitor) and house cricket (Acheta domesticus) flour in frankfurters: Nutritional composition, technological traits, shelf life and sensory attributes, MEAT SCIENCE, Vol. 232, Nov, 2025

АуториВиолета Жигић, Милица Глишић, Марија Бошковић Каброл, Наташа Гламочлија, Владимир Томовић, Илија Ђекић и Мирјана Димитријевић
Година2025
DOIhttps://doi.org/10.1016/j.meatsci.2025.110001
ЧасописMEAT SCIENCE
Волумен232
Страна од110001

Pathomorphological and meat quality alterations connected with wooden breast in broiler chickens of different genotypes and slaughter ages

A. Rajčić, М. Бошковић Каброл, М. Глишић, N. Čobanović, V. Tomović, M. Laudanović, С. Нешић, Pathomorphological and meat quality alterations connected with wooden breast in broiler chickens of different genotypes and slaughter ages, ACTA VETERINARIA-BEOGRAD, Vol. 74, No. 2, pp. 183 - 209, Jun, 2024

АуториAntonija Rajčić, Марија Бошковић Каброл, Милица Глишић, Никола Чобановић, Vladimir Tomović, Milica Laudanović и Слађан Нешић
Година2024
DOI0.2478/acve-2024-0013
ЧасописACTA VETERINARIA-BEOGRAD
Волумен74
Број2
Страна од183
Страна до209

The Effects of Sunflower and Maize Crop Residue Extracts as a New Ingredient on the Quality Properties of Pork Liver Pâtés

М. Глишић, М. Бошковић Каброл, N. Čobanović, M. Starčević, S. Samardžić, I. Veličković, Z. Maksimović, The Effects of Sunflower and Maize Crop Residue Extracts as a New Ingredient on the Quality Properties of Pork Liver Pâtés, Foods, Vol. 13, No. 5, Dec, 2024

АуториМилица Глишић, Марија Бошковић Каброл, Никола Чобановић, Marija Starčević, Stevan Samardžić, Ivona Veličković и Zoran Maksimović
Година2024
DOIhttps://doi.org/10.3390/foods13050788
ЧасописFoods
Волумен13
Број5
Страна од788

Agricultural waste: a source of bioactive compounds for potential application in meat products

М. Глишић, М. Бошковић Каброл, N. Čobanović, М. Балтић, В. Драшковић, S. Samardžić, Z. Maksimović, Agricultural waste: a source of bioactive compounds for potential application in meat products, Meat technology, Vol. 64, No. 2, pp. 116 - 121, Nov, 2023

АуториМилица Глишић, Марија Бошковић Каброл, Никола Чобановић, Милан Балтић, Владимир Драшковић, Stevan Samardžić и Zoran Maksimović
Година2023
DOIhttps://doi.org/10.18485/meattech.2023.64.2.20
ЧасописMeat technology
Волумен64
Број2
Страна од116
Страна до121

White and honey Chlorella vulgaris: Sustainable ingredients with the potential to improve nutritional value of pork frankfurters without compromising quality

М. Бошковић Каброл, M. Glišić, M. Baltić, D. Jovanović, Č. Silađi, S. Simunović, I. Tomašević, A. Raymundo, White and honey Chlorella vulgaris: Sustainable ingredients with the potential to improve nutritional value of pork frankfurters without compromising quality, MEAT SCIENCE, Vol. 198, pp. 1 - 18, Jan, 2023

АуториМарија Бошковић Каброл, Милица Глишић, Милан Балтић, Драгољуб Јовановић, Чаба Силађи, Стефан Симуновић, Игор Томашевић и Anabela Raymundo
Година2023
DOIhttps://doi.org/10.1016/j.meatsci.2023.109123
ЧасописMEAT SCIENCE
Волумен198
Страна од1
Страна до18

Antimicrobial activity of ethanolic extracts from wheat, sunflower and maize crop residues

M. Glišić, М. Бошковић Каброл, Н. Чобановић, М. Балтић, Ј. Вранешевић, С. Самарџић, З. Максимовић, Antimicrobial activity of ethanolic extracts from wheat, sunflower and maize crop residues, ARHIV VETERINARSKE MEDICINE, Vol. 16, No. 1, pp. 53 - 67, Jun, 2023

АуториМилица Глишић, Марија Бошковић Каброл, Никола Чобановић, Милан Балтић, Јелена Вранешевић, Стеван Самарџић и Зоран Максимовић
Година2023
DOIhttps://doi.org/10.46784/e-avm.v16i1.315
ЧасописARHIV VETERINARSKE MEDICINE
Волумен16
Број1
Страна од53
Страна до67

Biosecurity and lairage time versus pork meat quality traits in a farm-abattoir continuum

I. Nastasijević, M. Glišić, M. Milijašević, S. Janković, R. Mitrović, J. Babić Milijašević, М. Бошковић Каброл, Biosecurity and lairage time versus pork meat quality traits in a farm-abattoir continuum, Animals (Basel), Vol. 12, No. 23, pp. 1 - 20, Dec, 2022

АуториИван Настасијевић, Милица Глишић, Милан Милијашевић, Саша Јанковић, Радмила Митровић, Јелена Бабић Милијашевић и Марија Бошковић Каброл
Година2022
DOIhttps://doi.org/10.1016/j.meatsci.2023.109123
ЧасописAnimals (Basel)
Волумен12
Број23
Страна од1
Страна до20

Advantages of sodium butyrate in weaned piglet diet

J. Đorđević, B. Baltić, M. Glišić, М. Бошковић Каброл, D. Šefer, S. Radulović, A. Radovanović, D. Perić, M. Peurača, R. Marković, Advantages of sodium butyrate in weaned piglet diet, ANIMAL NUTRITION AND FEED TECHNOLOGY, Vol. 22, pp. 245 - 259, 2022

АуториЈасна Лончина, Бранислав Балтић, Милица Глишић, Марија Бошковић Каброл, Драган Шефер, Стамен Радуловић, Анита Радовановић, Дејан Перић, Миле Пеурача и Радмила Марковић
Година2022
DOI10.5958/0974-181X.2022.00020.8
ЧасописANIMAL NUTRITION AND FEED TECHNOLOGY
Волумен22
Страна од245
Страна до259

Quality assessment of Srpska sausage from nine different manufacturers in Serbia

V. Đorđević, M. Glišić, V. Teodorović, M. Mirilović, S. Đurić, М. Бошковић Каброл, M. Baltić, Quality assessment of Srpska sausage from nine different manufacturers in Serbia, Meat technology, Vol. 58, No. 2, pp. 93 - 102, 2017

АуториВесна Ђорђевић, Милица Глишић, Владо Теодоровић, Милорад Мириловић, Споменка Ђурић, Марија Бошковић Каброл и Милан Балтић
Година2017
ЧасописMeat technology
Волумен58
Број2
Страна од93
Страна до102

Остали радови

Abattoir Hygiene

I. Nastasijević, М. Бошковић Каброл, M. Glišić, Abattoir Hygiene, Present Knowledge in Food Safety - A Risk Based Approach Throughout the Food Chain, pp. 412 - 438, International Life Sciences Institute (ILSI), Washington D.C., USA, Oct, 2022

АуториИван Настасијевић, Марија Бошковић Каброл и Милица Глишић
Година2022
ИздавачInternational Life Sciences Institute (ILSI)
ISSN/ISBN9780128194706
DOIhttps://doi.org/10.1016/B978-0-12-819470-6.00002-0
Страна од412
Страна до438

Nanotechnology and Plant Extracts as a Future Control Strategy for Meat and Milk Products

М. Бошковић Каброл, M. Glišić, J. Đorđević, M. Baltić, Nanotechnology and Plant Extracts as a Future Control Strategy for Meat and Milk Products, Plant Nanobionics. Nanotechnology in the Life Sciences, pp. 201 - 253, Springer, Cham, Switzerland, May, 2019

АуториМарија Бошковић Каброл, Милица Глишић, Јасна Лончина и Милан Балтић
Година2019
ИздавачSpringer, Cham
ISSN/ISBN978-3-030-12495-3
DOIhttps://doi.org/10.1007/978-3-030-12496-0_10
Страна од201
Страна до253